De best verdiende bijbaan voor MBO, HAVO, VWO en HBO studenten in heel Den Bosch en omgeving!

Kranten bezorgen ‘alleen maar voordelen’

Rutger en Damian (links).

Rutger en Damian (links). © Annina Romita

Kranten bezorgen in Oldenzaal: ‘alleen maar voordelen’

Het zijn twee vroege vogels: Damian Berghout (15) en Rutger de Graaf (18) uit Oldenzaal. Zes dagen per week staan ze om vijf uur ’s ochtends op om kranten te bezorgen. Dat klinkt misschien zwaar, toch zien de twee alleen maar voordelen. ‘Het geeft een gevoel van vrijheid en ik verdien er een leuk zakcentje mee’.

Muziekje op, oordopjes in en gaan: Rutger bezorgt al langer dan twee jaar kranten in Oldenzaal. Daarvoor werkte hij een jaar in een supermarkt. Uit zijn huidige bijbaan haalt hij veel voordelen. Vooral de zelfstandigheid spreekt hem erg aan. Een uurtje eerder beginnen? Dat kan. Als de kranten maar om 07.00 uur op de deurmat liggen. “Daarnaast is het goed te combineren met school. Na schooltijd heb ik vrije tijd en per uur is het goed verdienen”, vertelt de Oldenzaler. Andere bijbaantjes zijn vaak na schooltijd, waardoor scholieren minder tijd overhouden voor huiswerk, leren en vrienden. Daar heeft Rutger geen last van.

Damian heeft wat minder ervaring. Hij is pas begonnen met het bezorgen van de krant. Z’n eerste bijbaan, ook voor meteen zes dagen in de week. De 15-jarige Oldenzaler gaat om vijf uur uit bed ‘om rustig wakker te worden’. Een uurtje later verschijnt hij bij het depot om zijn kranten op te halen. Ook hem gaat het vroege opstaan prima af. Hij heeft geen last van een ochtendhumeur, bovendien: ook hij is blij met de tijd die overblijft van de rest van de dag.

Eekhoorns

Inmiddels heeft Damian ontdekt dat er ’s morgens, zo vroeg op straat, best wat leven in de brouwerij is. ,,Zo vroeg lopen er nog allemaal dieren op straat. Ik kom van alles tegen, zie hazen en eekhoorns over de weg lopen. Hartstikke mooi, dat zijn van die dingen die je normaal niet zo gauw ziet”, zegt de jonge krantenbezorger.

Damian bezorgt de krant op zestig adressen. Daar doet hij momenteel een uur en een kwartier over. ,,De eerste keren was het lastig om alle adressen te vinden, maar dat gaat nu steeds beter”, vertelt hij. Hij kan zich de eerste dag nog goed herinneren: hij werd meteen in het diepe gegooid en moest vol aan de slag. ,,Daardoor leer je snel. En de mensen van het depot zijn heel aardig. Dat helpt ook.”

De 15-jarige is blij met zijn bijbaan. Hij vindt zichzelf ‘al een socialer mens’ geworden. “Mensen die ik tegenkom begroet ik. Zo nu en dan maken we ook een praatje.” Met de opvallende bezorg fiets weten mensen uit de buurt direct wie Damian is. En nog een mooie bijkomstigheid: volgens de jongens heb je als krantenbezorger dagelijks veel beweging.

BRON: Tubantia